Naslovna Zbirke Izdvojeno Pomoć Impresum English MUZEJ
Zbirka:
Inventarna oznaka:
Hrvatski naziv:

Latinski naziv:
Pomoć

Pomoć online baze podataka muzejskih zbirki


Inventarna knjiga je pretraživa online baza podataka koja nudi pristup osnovnim informacijama o mnogim primjercima iz zbirki Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Inventarna knjiga je dio primarne dokumentacije muzeja, i sadržava podatke svih muzejskih predmeta organiziranih u muzejske zbirke koje su u vlasništvu Muzeja, a vodi se po Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja muzejske dokumentacije o muzejskoj građi (NN 108/02).
Muzejski predmeti su organizirani u 24 muzejske zbirke, a oko 18000 muzejski predmeta iz tih zbirki je ovdje online dostupno.
Podaci prezentirani ovdje stalno se mijenjau kao rezultat aktivnog istraživanja kustosa, a rad na poboljšanju dostupnosti predmeta stalno je u tijeku i uključuje digitalizaciju muzejskih predmete i dodavanje načina pristupa njima.

Postoje dva različita načina za pretraživanje baza podataka iz zbirki.

Osnovno pretraživanje
Osnovna pretraga obuhvaća pretraživanje zbirki pomoću padajućeg izbornika, odnosno pretraživanje na sljedećim poljima podataka:

Zbirka
Muzejski inventar je organiziran po muzejskim zbirkama. Pojedinu zbirku moguće odabrati s padajućeg popisa i pritiskom na gumb pretraži kao rezltat dobivate kompletnu listu predmeta iz te zbirke.

Inventarna oznaka
To je jedinstvena oznaka koju dodijeljuje Sustav za dokumentaciju Prirodoslovnog muzeja Rijeka, povezuje muzejski predmet sa dokumentacijom i osigurava jedinstvenu identifikaciju predmeta. Inventarna oznaka sastoji se od kombinacije slova i brojeva. Prirodoslovni muzej Rijeka koristi kombinaciju PMR-00001 . PMR je skraćenica koja označava Prirodoslovni muzej Rijeka . Na popisu predmeta prilikom pretrage također ćete naći i kataloški broj koji je jedinstven za identifikaciju muzejskog predmeta unutar jedne muzejske zbirke.

Hrvatski naziv
Naziv za muzejski predmet na hrvatskom jeziku. Iako je uobičajena praksa je koristiti latinske nazive za prirodoslovne zbirke, dostupnost ovih informacija ovisi o prirodi prikupljanja, obrađenosti zbirke i načina korištenja zbirke. Kustosi stalno ažuriraju baze podataka i sve više uključuju i upisivanje hrvatskog imena.

Latinsko ime
Naziv za muzejski predmet na latinskom jeziku koji se sastoje od imena roda i vrste, a koriste ih znanstvenici i istraživači u prirodoslovnim strukama. Latinski naziv je pisan obično kurzivom poput Flexopecten glabra (Linnaeus, 1758).

Napredno pretraživanje


Napredna pretraga je proširena verzija osnovnog pretraživanja i omogućava složenije kombiniranjem upita u sljedećim poljima:Kataloški broj
To je jedinstveni broj muzejskog predmeta za pojedinu zbirku koje dodjeljuje voditelj zbirke. Tako su svi muzejski objekti identificirani s dva broja, poput Flexopecten glabra (Linnaeus, 1758) koji je katalogiziran sa brojem 1682 u A04 Zbirka morskih mekušaca , a predmet se identificira na razini muzeja inventarnom oznakom PMR - 02299.

Vrsta predmeta
predstavlja informacije o predmetu kao što su, stijena, vodozemac, gmaz, mekušac, itd.

Način nabave
Predstavlja informacija na koji način je muzejskom predmetu prikupljen ili doveden u muzej. Padajući popis sadrži sljedeće kategorije (dar, ostavština, terenski nalaz,otkup nepoznato)

Mjesto nabave / nalaza
Predstavlja informaciju gdje se objekt je prikupio, otkupio ili darovao.

Vrijeme nabave / nalaza
Predstavlja informaciju kada se objekt je prikupio, otkupio ili darovao. To može biti točan datum ili samo godina.

Smještaj
Predstavlja informaciju gdje se muzejski predmet čuva u Muzeju.

Odgovorna osoba
Predstavlja informaciju o osobi koja je inventirala i katalogizirala taj muzejski predmet

Prikaži
Putem padajućeg popisa možete odabrati prikaz rijetkih, zaštićenih i zanimljivih vrsta koje se čuvaju u muzeju. Ovi muzejski predmeti sadržavaju opširniji opis i sliku.

Rezultat pretraživanja


Rezultati pretraživanja je popis predmeta koji odgovara zadanom upitu. Predmeti su razvrstani po Inventarnoj oznaci . Popis predmeta se prikazuje u obliku Inventarna oznaka; Kataloški broj, Latinski naziv ili hrvatsko ime. Odjednom je dostupno po 33 muzejska predmeta po stranici. Pretraga stranica se mogu vrši pomoću '<> ".

Želim više informacija o nekom muzejskom predmetu

Ako ste zainteresirani za određeni muzejski predmet i željeli biste dobiti više informacija o tome, kontaktirajte putem elektroničke pošte na info@prirodoslovni.com . Molimo Vas da u vašem e-mailu navedete kataloški broj predmeta i naziv zbirke.

Ne mogu naći ono što tražim

Pokušajte koristiti naprednu pretragu ili unesite više uvjeta. Ako trebate pomoć ili želite saznati više o Inventarnoj knjizi, kontaktirajte nas na borut@prirodoslovni.com

Korištenje podataka


Za osobnu i nekomercijalnu upotrebu dopušteno je preuzeti i koristiti informacije s ovih stranica, s time da navedete Prirodoslovni muzej Rijeka kao izvor informacija. Drugi načini uvida, pretraživanja i pregledavanja muzejske dokumentacije regulirani su u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja uvida u muzejsku građu i muzejsku dokumentaciju (NN 115/01).

Posebni uvjeti za publiciranje podataka
Za publiciranje podataka o muzejskoj građi i dokumentaciji korisnik je obvezan pismeno zatražiti posebno odobrenje ravnatelja muzeja.
Korisnik je obvezan u svojim radovima ili napisima, u kojima kao izvor koristi muzejsku građu, pravilno navesti naziv Prirodoslovnog muzeja Rijeka, te naziv i inventarni broj predmeta. Također, je dužan predati muzeju tri primjerka publikacije u kojoj je objavio građu ili dokumentaciju. Za sve ostale informacije kontaktirajte nas na:

Tel/fax:+385 51 553669 ili
e-mail: info@prirodoslovni.com